نظارت بر اجرای ساختمان بعنوان یک هنر ساخت از مهمترین موارد میباشد. ساخت ساختمانها و انواع سازه نیاز به دقت و توجه زیادی دارد. به همین دلیل، نظارت بر اجرای امور مرتبط با ساخت سازهها کمک خواهد کرد تا از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری شود. در این رابطه قوانینی وجود داشته و براساس آن وظایف و مسئولیتهایی برای مهندسین ناظر تعیین شده است. در این مطلب نگاهی به نظارت بر اجرای ساختمان و ابعاد مختلف آن خواهیم داشت.
طبق تعریفی که در یکی از بندهای مبحث دوم از مقررات ملی ساختمان آمده است، نظارت بر اجرای یک ساختمان را میتوان این گونه تعریف کرد: مجموعهای از خدمات که مهندس ناظر ساختمان برعهده داشته و برای کسب اطمینان از منطبق بودن مراحل ساخت ساختمان و اجرای تاسیسات با مشخصات پروانه ساختمان، نقشههای ساختمانی و استانداردهای ساختمانسازی انجام میشود. این اقدامات در جهت رعایت ضوابط ایمنی در مراحل ساخت، حفاظت کارگاه ساختمان و امنیت ساکنین ساختمان اجرا خواهد شد.
تکمیل یک پروژه ساختمانی شامل مراحل مختلفی است. از مراحل دریافت پروانه تا دکوراسیون داخلی فضا. براساس این تعریف میتوان گفت که اولین گام در ساخت یک ساختمان، دریافت نقشههای طراحی ساختمان و در گام بعدی، دریافت پروانه ساختمانی است. برای این دو گام، مالک ساختمان باید به یکی از دفاتر نظام مهندسی مراجعه کرده و انواع نقشههای ساختمانی همچون نقشه سازه، نقشه معماری، نقشه تاسیسات برق و مکانیک را طراحی و دریافت کند. پس از آماده شدن نقشهها، شهرداری هر منطقه با بررسی آنها، اقدام به صدور پروانه ساختمان خواهد کرد. در حقیقت، امور اجرایی ساخت یک ساختمان پس از دریافت پروانه ساختمان آغاز خواهد شد.
به صورت کلی باید گفت که هدف از نظارت بر اجرای ساخت یک ساختمان، اجرای امور ساختمانی براساس استانداردها و قوانین است تا ساختمان با کیفیت مناسب و قابل قبولی ساخته شود. این نظارت از مراحل اولیه مانند خاک برداری شروع میشود و تا آخرین مرحله که اسکان در ساختمان خواهد بود، ادامه خواهد یافت.
برخی از مهمترین اهداف نظارت بر اجرای ساختمان را در ادامه مرور خواهیم کرد:
از دیگر اهداف مهمی که از نظارت بر اجرای ساختمان دنبال میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همانطور که گفته شد، پس از تهیه و تایید نقشههای ساختمانی مراحل اجرایی تحت نظارت مهندس ناظر ساختمان میتواند شروع شود. مهندسین ناظر اشخاص حقیقی و یا حقوقی هستند که پروانه صلاحیت نظارت دریافت کرده و عضو سازمان نظام مهندسی باشند. برای دریافت این مجوز، آزمونهایی برگزار شده و دورههای کارآموزی مناسبی نیز برای این افراد برگزار میشود.
اما نکتهای که باید به آن توجه کرد، مهندسین ناظر متفاوتی است که یک پروژه ساختمانی به آن نیاز دارد، در ساخت یک ساختمان به 5 مهندس ناظر متخصص در رشتههای متفاوت نقشه برداری، عمران، معماری، تاسیسات برق و در نهایت تاسیسات مکانیک نیاز است. هر یک از این زمینه فعالیتها، نیاز به نظارت دقیق و خاص خود را دارند در غیر اینصورت آسیب های زیادی به پروژه وارد میشود. اما برای هماهنگی بیشتر در اجرای پروژه، در بیشتر مواقع از مهندس ناظر معماری به عنوان مهندس ناظر هماهنگ کننده نظارت بر اجرای ساختمان نیز استفاده خواهد شد تا هر 5 ناظر بتوانند به صورت یک تیم هماهنگ و یکپارچه، بر اجرای پروژه ساختمانی کنترل و نظارت داشته باشند.
در این مطلب به موضوع مهم نظارت بر اجرای ساختمان پرداخته شد. مهندسین ناظر یک پروژه کمک خواهند کرد تا یک پروژه ساختمانی براساس نقشههای تایید شده توسط شهرداری و یا سایر سازمانهای مسئول در این زمینه پیش رفته و همچنین در مواقع لزوم، مشاورهها و راهنماییهای لازم را به مالک و مجری پروژههای ساختمانی ارائه خواهند کرد. نظارت اصولی بر اجرای ساختمان میتواند باعث کاهش سرعت استهلاک ساختمان و نیاز به بازسازی ساختمان شود.
شرکت “هنر ساخت” بهعنوان یکی از پیشروان شرکت دکوراسیون داخلی اصفهان ، با تکیه بر تجربه و خلاقیت، در قلب اصفهان بهعنوان یکی از پیشگامان دکوراسیون داخلی در اصفهان شناخته میشود. ما با بهرهگیری از بهترین طراحان و معماران داخلی، فضایی بینظیر و مدرن را خلق میکنیم که همزمان زیبایی و کارایی را به ارمغان میآورد. طراحی داخلی دراصفهان با دقت و جزئیات، بازتابی از هویت شهری تاریخی و فرهنگی این شهر است که در تلفیق با المانهای مدرن، نتیجهای ماندگار و جذاب خلق میکند. اگر به دنبال معماری داخلی در اصفهان با استانداردهای جهانی هستید، “هنر ساخت” انتخاب ایدهآل شماست. در پایان، برای آنکه بهترین تجربه از دکوراسیون داخلی مدرن در اصفهان را داشته باشید، ما همیشه در کنار شما خواهیم بود.
ارتباط با مشاورین هنر ساخت
چنانچه قصد سوال در مورد وبسایت یا پروژههای خود دارید و یا نیاز به خدمات هنر ساخت دارید، لطفاً با ما ارتباط برقرار کنید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
نظرات منتشر شدهی کاربران